Spiralen Tunnel

Spiralen Tunnel

Spiralen Tunnel

Spiralen Tunnel er en spesiell heliksformet biltunnel på 1650 meter i Bragernesåsen i Drammen. Tunnelen slynger seg opp seks og en halv akse og ender i friluft på Spiraltoppen. Spiralen starter på 50 meter over havet og ender på 312 meter over havet. 

CNN Travel gjorde i 2016 en kåring av verdens 10 mest spesielle tunneler, der de omtalte Spiralen som dramatisk og rangerte tunnelen på 6 plass.

Oppgraderingen av Spiralen skal gjøre tunnelen sikrere, tørrere og med oppdaterte tekniske løsninger på ventilasjon, lys, styring og overvåkning. 

AGTunnel hadde arbeid med sikring, samt vann- og frostsikring av Spiralen.

Tidsrom: 2020

Utførelse: Vann- og Frostsikring

Oppdragsgiver: Drammen Kommune

Mer om Spiralen Tunnel

Spiralen er uten tvil Drammens mest kjente turistattraksjon. Denne unike spiraltunnelen tar deg med på en opplevelsesrik reise gjennom fjellet, og fører deg til toppen av Spiraltoppen, hvor du kan nyte den fantastiske utsikten over den vakre Drammensdalen.

Tunnelen ble bygget i perioden 1953-1961 og ble åpnet av Kong Olav til Drammens byjubileum i 1961. Ideen kom fra byingeniør Eivind Olsen. Innkjørselen til Spiralen ble plassert i et tidligere steinbrudd. På den tiden trengte Drammen store mengder stein til byggingen av to nye gater, Rosenkrantzgata og Bjørnstjerne Bjørnsons gate. Olsen så potensialet i steinbruddet og foreslo å sprengte en spiralformet tunnel innover og oppover i fjellet, som ville føre besøkende til Spiraltoppen. Denne idéen ble raskt omfavnet, og arbeidet med å bygge Spiralen begynte.

Siden åpningen har Spiralen fascinert og begeistret besøkende fra både nær og fjern. Den har blitt et symbol på byen og et populært reisemål for både lokalbefolkningen og turister.

Spiraltoppen

Etter å ha kjørt gjennom Spiralen og fullført de imponerende seks og en halv rundene opp gjennom fjellet, når du endelig toppen og blir møtt av en spektakulær utsikt over Drammen og områdene rundt.

Fra Spiraltoppen kan du la blikket sveipe over byen og beundre panoramautsikten. Du vil kunne se mot Krokstadelva og Mjøndalen, samt nyte utsikten mot Blefjell i vest.

Spiraltoppen er også et perfekt utgangspunkt for flotte turer i den vakre Bragernesåsen og det idylliske Finnemarka-området. Her finnes det et omfattende nettverk av turstier som krysser landskapet i alle retninger. På bare noen få minutters gange fra Spiraltoppen kan du besøke friluftsmuseet, hvor du får oppleve en rekke gamle tømmerhus som illustrerer tradisjoner knyttet til gårdsdrift og byggeskikk i Buskerud i tidligere tider.

Fakta om Spiralen

  • 1650 meter lang
  • Stigning på 10%
  • 6,5 Runder
  • Diameter på 70 meter
  • Høyde på ca 20 meter mellom etasjene.

Kilde: Drammen Kommune